RSS

Review

06 Гру

Я, ваза

(рецензія на роман «Колекційна річ» Тібора Фішера)

Про автора. Тібор Фішер наразі працює літературним оглядачем газети  The Guardian. Народився письменник і журналіст у Великобританії, у сім’ї професійних баскетболістів, що емігрували до королівства з Угорщини. Після закінчення Кембрдіжу (спеціальність латинська та французька мови) працював журналістом в Угорщині. Його дебютний роман «Under the frog» 1992 р. номінували на Букерівську премію. 1993 р. літературна газета Granta зарахувала Фішера до 20 найкращих британських письменників сучасності.

Про книжку. Роман «Колекційна річ» написаний 1997 р., а української мовою він перекладений 2011 р.Наратором, тобто оповідачем, виступає давня колекційна ваза. Люди схильні поділяти все на дві категорії: що осмислюють себе, тобто живі істоти, і що не мислять себе, тобто речі. Автор наділяє вазу здатністю мислити, оживлює неживе.  Вазі так і хочеться поділитися незбагненим життєвим досвідом: «Послухай – мене взагалі використовували, як кому заманеться: вигадували, виліплювали, виставляли, видурювали, викидали та ще й видавали бозна за що: я була і чашкою для мильної піни, й оцетницею, й урною з прахом, і скринькою для коштовностей, і вазою, і пасткою для пацюків, і келихом для вина, і амфорою для бітуму, і нічним горщиком, і катом, і дверною підпорою, і парасолькою, і плювальницею, і відерцем для вугілля, і сідалом для папуг. І музейним експонатом, і божеством, і попільничкою».
Головна сюжетна лінія, про яку нам розповідає ваза,  це життя двох дівчат, Рози й Ніккі. Колекційна ваза є саме власністю Рози. Розі 26, вона живе розміреним життям. У спокійне життя вривається Ніккі, колишня проститутка, яка немає де жити. Добра душа Рози дозволяє пожити в неї, та артистичній наркоманці цього замало. Ніккі вдається двічі зробити видимість грабежу помешкання, щоби продати дорогоцінності Рози.

Автор гарно прописав героїнь: Роза та Ніккі – амбівалентні персонажі, перша – протагоніст, друга – антагоніст. Роза – романтична і добра натура, яка шукає в житті тільки справжнього кохання. Натомість Ніккі шукає лише гострих відчуттів за допомогою наркотиків та всіх дозволених і недозволених засобів. Феміністичні критики мабуть плакали б, читаючи про слабку мрійливу Розу, яка шукає чоловіка, щоб той зробив її щасливою. Та і Ніккі теж залежна від чоловіків, у матеріальному плані.

Окрім спостерігання вази за життям дівчат, вона розповідає історії зі свого тисячолітнього життя: про колекціонера із Єриноха, астронома із Сан-Франциско, мумію та про багатьох інших власників безцінної колекційної вази.

Так і хочеться порівняти її зі старенькою бабусею, яка впевнена, що знає краще за всіх: «Я ніколи не помиляюсь», – каже ваза. Вона – такий собі “big brother”, який усіх бачить, а на цю річ звертають увагу лише деякі люди, але не усвідомлюють її силу.ня вази за життям дівчат, вона розповідає історії зі свого тисячолітнього життя: про колекціонера із Эриноха, астронома із Сан-Франциско, мумію та про багатьох інших власників колекційної вази.

Багато уваги ваза приділяє опису інтимного життя Рози та Ніккі. Натуралізм: описи гена талій та оголення відчуттів – таке книжковим пуританам буде не до вподоби. Але найбільше запам’ятовується не це, а класифікації вази з присмаком сатири. Вони класифікує частини людського тіла, запахи, варіанти сказати «ні» та ін.

Кінець історії: Роза знайшла свою другу половинку. Ніби й хепі енд, але ваза передбачує, що вже через кілька років вони надокучать один одному і їхнє спільне життя по тихеньку ставатиме нестерпним.  А Ніккі намагався вбити найманий кіллер, та не вдалося. Вже вкотре ця авантюристка змогла уникнути всіх покарань і всіх куль.

Дехто називаєцей роман просто любовним. Але, ні, це спрощення. «Колекційна річ» – це віртуозний роман, дещо гостросюжетний, дещо романтичний, мелодраматичний, а подекуди й може видатися вульгарним. Одним словом, це справжній постмодерний роман. Роман – на одне прочитання, на більше він не заслуговує лише тому, що все зрозуміло з першого разу. Як то кажуть «простенько, но со вкусом»)))