RSS

Book Review

09 Лис

Рецензія на книжку Люко Дашвар «Биті є. Макар. Книга 1»

Хочете за допомогою книжки відволіктися від політичної ситуації в Україні, від насиченого на події та на людей Києва, від власних злободенних проблем і амбіцій? Тоді ця книжка не для вас. Адже всі герої наші сучасники, які мають проблеми, такі як і ми, і живуть   в Києві, хто в центрі, а хто на околиці.Зрештою і розгортається історія Макара  2009-2010 роках. І глибоких монологів про суть життя тут не знайти. Просто життя як його бачить Ірина Чернова, тобто Люко Дашвар. Але почнемо по порядку:

Роман «Биті є. Макар. Книга 1» – це початок трилогії, видавець   вже анонсує «незабаром» наступні книжки «Биті є. Макс» і «Биті є.   Гоцик» (з Максом та Гоциком читачі зможуть познайомитися ще на сторінках «Макара»). Авторка розповіла, що роман написала всього за один місяць, а героїв списала з реальних людей, з якими часто спілкується.

У центрі романного світу – Макар, тобто Сашко Макаров. Студент Київської політехніки, який родом з Миколаєва, будь-що хоче добитися успіху і закріпитися в Києві. Старша коханка, яка йому в матері годиться, робота помічником нардепа і гордість, що він не пише диплом, а вже «забашляв» за нього – ось чим живе Сашко. Коханку ненавидить і прагне задушити, але натомість бреше лагідні слова і тішиться дорогим подарункам, таким як автівка «Кіа Сіїд» за 17900$. Але Макар не вважає себе Альфонсом. Він просто інший. Просто вміє пристосовуватися і користатися усіма можливостями, які посилає йому доля. А ще вміє чванитися перед колишніми однокурсниками своїм статусом.

Переворотний момент у житті Макара – випадкова зустріч з чорноволосою дівчиною, в якої на нозі шрам завдовжки 10 см. Саме так він її і запам’ятав, і покохав з першого погляду. Потім через місяць ще одна випадкова зустріч і… історія безмежного кохання, переховування коханої від коханки, а коханки від коханої. От ніби і гарно прописані герої, але от авторці стосовно Макара хотілося сказати: «Не вірю!»

Кожен зможе знайти у книжці щось «своє». Не вважайте це за стереотип, але певна, що до дівчат увагу приверна історія зустрічі і кохання головного героя з красунею Нані. Чоловічу ж аудиторію може привабити історія з рейдерським захватом фабрики, а потім і терористичним. А ще історія з тендерами на держзамовлення, і гостросюжетними махінаціями, і просто багато людських історій. Мене зачепила історія Макарового однокурсника Фоми, який після закінчення Київської політехніки не хоче працювати на когось, а мріє про «власне діло»: «І роботу шукати не треба. Наші тепер тільки те й роблять, що резюме розсилають. А власне діло… Це – перспектива. Середній клас. Зрозумів?» Власне діло – це автомийка на подвір’ї біля хати. А поки що юнак торгує шаурмою. Так, ініціативність і підприємницька жилка – це добре, але часто-густо наші ровесники починають займатися «власним ділом» не через безмежну ініціативність, а через небажання працювати і на когось, і бажання заробляти дуже швидко і відразу багато.

Книжку видали лише у вересні, але вона вже є українським бестселером. Чим пояснити такий шалений ажіотаж серед читачів? Сюжетністю, ба навіть гостросюжетністю. Історія з одним центральним героєм плавно переходить в любовну історію, а потім читач опиняється у вирії детективу (хто ж відібрав у Сашка його фабрику?). А ще книжка насичена персонажами та діалогами, а тому сюжет видається досить динамічним (чого не вистачає більшості сучасних романів). У мене склалося враження, ніби я художній фільм подивилася, знятий за мотивами реальних подій. Так, від «Биті є. Макар» лишається саме після смак кіношності! Це вже ніби готовий сценарій, який чекає на свого режисера. Зрештою, це не дивно, адже авторка закінчила курси сценарної майстерності голівудського професора Річарда Креволіна.

Назва роману викликає алюзії з «Книгою буття», першою книгою Біблії, що відноситься до Старого Заповіту. Назвавши роман «Биті є. Макар. Книга 1» авторка ніби претендує на істинність, достовірність та реалістичність своїх героїв і… і моралістику. Зрештою, все таки зводиться до вічних цінностей, а саме до того, що все збудоване на брехні та обмані – руйнується: лише за один день власник фабрики Макар, який мав знайомих нардепів, круту тачку, жив у центрі міста та одночасно встигав крутити амурні справи з двома жінками, перетворюється у безробітного, який здатний навіть на теракт, аби тільки повернути своє «багатство».

Ніби і сюжет цікавий, і герої різні, і не банальна кінцівка, але відсутнє авторське «я», те, що впізнається в кожній книзі. Також мені не вистачило масштабності роздумів і новизни. А може просто гарний роман не пишеться за один місяць?